Budapest II. kerületének egyik legfontosabb útvonalát, egyben a Margit-negyed ütőerét, a Margit körutat bemutató Virtuális Helytörténeti Tárlat (VHT) a városkép innovatív feldolgozásán, az épületek, közterek újszerű megjelenítésén túl az adott házakhoz kötődő személyekkel, történetekkel, érdekességekkel hozza igazán közel a látogatót a környékhez. A VHT a hagyományos múzeumok és az elmúlt évtizedben nagy népszerűségre szert tett városi séták elemeinek keveréke, lehetővé téve a múlt teljesebb körű megismerését és a II. kerület történeti örökségének szélesebb körű megismertetését.

A projekt reflektál a helyi örökség és a helyi közösségek fontosságára a globalizálódó világban, egyúttal hangsúlyozza a digitális eszközök és technológiák által nyújtott, már-már korlátlan lehetőségeket a múlt megőrzésében és megosztásában. Azonban a VHT nem csupán a múltat mutatja be, hanem lehetőséget teremt a jelenbeli közösségi részvételre és interakcióra is.

Fontos szempont ugyanis az ismeretlen vagy kevéssé evidens kulturális, építészeti emlékek hangsúlyozása mellett a helyi identitás elmélyítése: a lakosság aktív közreműködése erősíti a kerületi kötődést, egyéni, érdekes sztorijaik pedig színesítik a szakértő helytörténészek által feltárt történetek palettáját.

A VHT innovatív technikai felépítése magában foglal drónos légi gömbpanoráma-felvételeket, földi panoráma fotókat, lézerszkenneres épületfelmérést, kiemelt tárgyak 3D digitalizációját és animációkat a történeti változásokról, mindezt egységes virtuális keretbe helyezve.

A VHT 2024. márciusban indul, és tekintettel a rendszer moduláris, többrétegű felépítésére, a jelenlegi célterületen folyamatosan bővülő információkkal várjuk a látogatókat, illetve tervezzük más kerületrészekre is kiterjeszteni a Virtuális Helytörténeti Tárlatot.